Posted on

За силата на изслушването и приятелството

Ваня, ти имаш прекрасна дъщеря на десет години, преподаваш английски език на деца на възраст от 3 г. до 16 г. Разкажи ни каква е силата на изслушването за теб?

Конкретно за мен, когато споделям с някого нещо, то не е защото искам да го натоварвам или той/тя да ми разрешава проблемите. Единственото, което очаквам, е изслушване и непорицаване. Критикуването моментално ме кара да съжалявам, че не съм си спестила говоренето.

Това харесвам и в любимия човек, това даже в началото ме дразнеше, сега го обожавам. Когато му разказвам нещо, той обикновено мълчи… Преди си мислех, че не го интересува, но сега разбирам, че така е идеално, спокойно, на мен ми става леко от самото споделяне, а също и от това, че не прекъсва.

Когато нещо ме вълнува, нямам нужда от съвети, от решения, от отговори, а само от разбиране и споделеност. Така виждам аз нещата, така ми е добре, така ми е леко и нежно.

Защо според теб хората имат нужда да говорят за себе си?

Хората искат да говорят за себе си, защото все пак всеки се бори да оцелее в този свят, всеки е индивидуалност, личност, с място, което трябва да отстоява, защитава. Ежедневно ни се налага да доказваме какво можем и на какво се способни. Дори в училище всеки индивидуално получава оценки за знанията си. Макар, че тук идва моментът на изслушването, което пък ни напомня, че не цялата Вселена се върти около един човек, че ние сме част от едно население на планетата Земя и колкото сме еднакви, толкова сме и различни и че можем да научим по нещо от другите, а също и да им да дадем любов, значимост, нежност посредством изслушването. Така правим някого щастлив. Като го изслушваме. Ние го правим център, важен в този момент от неговото изказване.

Какво мислиш за Дарплей?

Относно играта – ценна е, защото така хората може да се опознаят по-добре, да си дадат време, може даже да се харесат. Понякога в забързаното ежедневие дори и близки хора нямат време да споделят как се чувстват, какво мислят, а когато е под формата на игра е разтоварващо, а и полезно за отношенията. Тоест Дарплей е 3 неща в 1 – споделяне, изслушване и сприятеляване. А това е най-хубавото на живота, да се създават приятелства.