Posted on

Да изиграеш мечтата си на сцена

В началото на годината направихме „Театрална работилница за мечти“ с актьора Стоян Борисов в центъра, който създадох в Търново, Къща на езиците ДАРПЛЕЙ. Името, разбира се, не е случайно. Когато играта Дарплей за спокойно говорене и изслушване е важна за теб, кръщаваш нещо значимо на нея. Пространството, в което творя, получи своето име през 2012 г.

Театралната работилница, на която Къщата беше домакин, се получи изключително интересно. Всеки трябваше да подготви и опише една своя мечта. Водещият ни вдъхнови със своята лична история, как от нищо е станал актьор, въпреки че семейството му е имало съвсем други очаквания и планове за него.

Бяхме 13 участници. Само трима си бяхме описали мечтата предварително. Но пък мечтите са заразни. Когато почнахме да си подаваме една мека, оранжева плетена топка, нещо се  отключи и ние сякаш се „запалвахме“ един от друг. Всеки разказа мечтата си. Всеки имаше мечта. Явно мечтите живеят на едно място и когато хората са в група, достъпът до тях е по-лесен.

След като бяха поканени да излязат, нашите плахи още мечти получиха сцена. Те можеха да оживеят на нея, все едно се случват. Тук и сега. Ти си сценаристът, режисьорът и продуцентът на собствения си филм  „Случването на твоята мечта“. И това е КАТАРЗИС.

Още Шекспир е казал, че светът е сцена и ние сме просто актьори на нея. И да, това ти звучи интересно като го прочетеш, но когато го ПРЕЖИВЕЕШ, вече всичко е различно. Ти си вътре във филма и го играеш! Ти се променяш, химията в тялото ти също!

За три часа пред нас ОЖИВЯХА 12 мечти, бяхме на конференция, организирана от фондация, в сервиз за коли, в дом за разказване на истории, на прослушване за актьорско майсторство, на семинар по емоционална интелигентност, в холистичен център, на Арбанаси, на представяне на книга, в ТИР към Скандинавските страни, на бизнес среща с различни издателства.

Толкова богат и пъстър свят, който оживя пред нас и ние играхме в него. Играхме мечтите си. Играхме своите мечти и помагахме в изиграването на мечтите на другите. Много се впечатлих от ентусиазма, с който се впускахме в ролите, когато помагахме на другите да преживеят мечтата си. Ние искрено искахме техният филм да стане!

А когато аз бях в главната роля и изиграх представянето на нашата игра DARPLAY на бизнес среща с представители от водещи европейски издателства изпитах огромно въодушевление. Толкова силна емоция, че това се случва и аз съм там. Ентусиазъм и благодарност към Стоян Борисов за създаването на този курс и провеждането му и на всички участници, че заедно играхме и подкрепихме мечтите си.

На другия ден направихме това видео с Оги след чаша чай. Той също беше част от курса за мечтите.  Бях много заредена от предния ден. Оги подходи много професионално относно интервюто, за което всички от Darplay сме му безкрайно благодарни.

Дени, 18.01.2018, Велико Търново