Йога на Смеха

Сесиите по ЙОГА на СМЕХА представляват комбинация от смешни упражнения комбинирани с упражнения за дишане, които наподобяват тези в йога. Оттам и името на практиката.

Йога на Смеха е безценна практика

 Почваме с игра. Правим смешни упражнения, връщаме се в детството, събуждаме детето в нас, пускаме го навън да щъка, да се радва. Подскачаме, плискаме се със смешна вода, лазим по земята, опъваме смешни ластици и пием смешни коктейли. Измисляме си герои, хвърчим със смешни мотори, рипаме, защото имаме мравки в гащите. Дишаме между упражненията.

На пръв поглед всичко изглежда абсурдно . И ние се смеем точно на това. Заразяваме се един друг с нашия смях. А той е уникален. Всеки си има негов прекрасен, звънък смях и може да го преоткрие. И да озъзнае как покрай “измислената сериозност”, която сме си създали сме забравили да го пускаме.

 

 

А като го пуснем, той Смехът ни прави толкова много подаръци – произвежда в нашия мозък ендорфини и серотонини. Те намалят физическа болка, ако има такава, правят така, че да виждаме веселата част от живота. Създават ни чувство на Радост, която идва отвътре.

Когато се смеем, съдържанието на адреналин и кортизол в кръвта драстично спадат.Това са хормоните, които мозъка произвежда в състояние на стрес. Спадането им е и причината човек да се чувства щастлив и защитен. Смехът стимулира и изработването на клетки, борещи се с инфекциите. Неудържимият смях в продължение на 5-6 минути премахва състоянието на депресия и предизвиква симпатия в околните. Безгрижният смях  значително намалява сърцебиенето и стойностите  на холестерол, подобрява дишането и кръвоснабдяването на органите.

Изчислиха, че една минута смях е равна на 30 минути физическо натоварване. Известни психолози твърдят, че така нареченият ,,смехът през сълзи” и дори ,,истеричният смях” са още по-полезни. Истеричен смях завършва с пълно отпускане на мускулите,  успокоява и носи удоволствие от живота. Съществува и обратната зависимост между смеха и психичното състояние. Смехът нормализира и работата на храносмилателната система. Смехът освобождава три най- важни емоции – гняв, възбуда и скука.

Хайде на смехаааааа….!!!

вход: 3 лв. ( сравни с цената на лекарствата:)

пенсионери, деца: 2 лв.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *